inilah hasilnye kek marble yg jue wt ,,
Bahan-bahan
- 250gm mentega
- 230gm gula kastor
- 250gm tepung naik sendiri / tepung kek (self raising flour)
- 6 biji telur ayam
- 1 sudu teh esen vanila
- 2-3 sudu besar serbuk koko (diayak)
Cara-cara
- Ayak tepung naik sendiri dan ketepikan. Pukul mentega dengan gula kastor hingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga rata setiap kali telur dimasukkan. Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan kacau rata setiap kali dimasukkan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko kepada satu bahagian tadi dan kacau rata.
- Sediakan loyang / acuan yang telah disapu mentega / marjerin di sekelilingnya dan ditabur sedikit tepung gandum untuk elakkan kek melekat apabila masak.
- Masukkan adunan warna asal berselang-seli dengan warna coklat ke dalam loyang / acuan. Bakar pada suhu 170°C selama 45 minit hingga 1 jam.
- P/S: Saya syorkan guna mentega (butter) brand Farmcows atau Golden Churn. Insya-Allah kek jadi sedap... :)
0 ulasan:
Catat Ulasan