03 Mei 2011
27 April 2011
13 April 2011
11 April 2011
06 April 2011
butter orange cake
setelah di potong
ini lah hasil nya cake butter orange yg lembut dan gebu bangat...
Dicatat oleh Jue Isa di 4/06/2011 05:52:00 PTG 0 ulasan
05 April 2011
02 April 2011
Kek Butter
ade lebih ,ltk dlm cup ,nk rse sdp ke tak ? ..hehehe
Sebelum dipotong ..
Selepas dipotong ..lembut sangat ..tp kurang manis ,tak suka manis2 ..
sesuai tuk minum ptg ...
Bahan2 :
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 cawan butter
- 1/2 cawan gula biasa / gula kastor
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 cawan susu cair / susu segar
- 2 biji telur
- Ayak tepung gandum ,soda dan baking powder sebanyak 3 kali.Ketepikan .
- Pukul gula dan butter hingga kembang .
- Masukkan telur sebiji demi sebiji ,dan pukul lagi hingga kembang dan masukkan esen vanilla .
- Masukkan tepung yang diayak tadi selang seli dengan susu cair hingga habis .
- Sebelum tu ,panaskan oven 170 darjah celcius .
- Tuang dalam loyang yang telah disapu marjerin dan tepung gandum .
- Bakar selama 40 minit .
SELAMAT MENCUBA :)
Dicatat oleh Jue Isa di 4/02/2011 01:51:00 PTG 0 ulasan
01 April 2011
kek coklat untuk ina(adik shiela)
Pg td pkul 10 ,jue ng hubby g sitiawan,cri bhn kek coklat lg ..
Adk shila <ina> ,x smpat nk rse kek coklat jue ari tuh ..
So ,dia suruh la jue buat satu ..urm ..
Tp lps bli bhn ,trus g chalet dia ,borak2 jp ..sbb x pernah prgi pUn ..
Dlm pkul 11:30 pg blik ,trus amik ank skl ..pstuh ,ap lagi ,,buat la kek ..
janji punya janji ingat kul 5 ptg nk dtg amik la...last2 x jd lak ...jue trus g ero...
pas tu dpat msj dia x dpat dtg ...esok bru amik...so bwa blik pulak kek tu ...berarak la kek tu tngah jalan
.
nih kotak kek..gmbar strawberri,tp isinya kek coklat .. hehehe :D
Dicatat oleh Jue Isa di 4/01/2011 08:08:00 PTG 0 ulasan
26 Mac 2011
kek span perisa pandan
Watie, inilah hasil kek span yg kak jue ambik resepi dr blog watie..
Mmg sdp,,lmbut,,gebu lagi...Kak jue bubuh perasa pandan..
Thanks Watie :)
Bahan2
500 gm tepung kek span (jue guna brand optima)
6 biji telur gred A
100 gm air
100 gm butter cair
1 sudu besar ovalette
1 sudu besar esen vanilla
Cara2
1.Panaskan oven 180 darjah Celcius
2.Pukul tepung dengan telur sampai kembang & ringan
3.Masukkan ovalette & pukul lagi
4.Masukkan air sedikit demi sedikit pastu baru butter cair
5.Akhir sekali,tambah esen vanilla atau apa2 perisa
6.Tuang dalam loyang yg dialas & kertas minyak atau digris
Dicatat oleh Jue Isa di 3/26/2011 08:54:00 PTG 0 ulasan
21 Mac 2011
kek coklat untuk adik angkat
hari ni hujan so x de ape nk wat trus g dapur wat kek coklat tuk adik angkat lg pun bahan2 mmg dah ada .anak kmbar jue mmg suka kalau jue wat kek apa lg dia tolong la hingga selesai.x de la cantik sangat tp rase nyer yg sedap mmg x jemu makan kek ni.
Dicatat oleh Jue Isa di 3/21/2011 07:19:00 PTG 0 ulasan
16 Mac 2011
05 Mac 2011
Menu Makan Tengah Hari
Dicatat oleh Jue Isa di 3/05/2011 12:59:00 PTG 0 ulasan
02 Mac 2011
cUpcake cOklat
Bahan2 :
- Gula - 250 gm
- Tepung Gandum- 220 gm
- Serbuk Koko - 50 gm
- Soda Bikarbonat-1 sudu kecil
- Baking Powder- 1 sudu teh
- Planta -190 gm
- 3 biji telur
- 1/2 tin susu cair
Topping
- Tepung Jagung 40 gm
- Serbuk Koko 30 gm
- Gula Halus 180 gm
- Susu cair 1/2 tin
- Air 200 ml
Cara2 membuatnya :
- Putar marjerin dan gula hingga kembang
- Ayak tepung bersama koko ,soda dan baking powder
- Setelah marjerin dan gula telah kembang ,masukkan telur sebiji demi sebiji
- Masukkan tepung dan susu
- Alaskan loyang dengan marjerin dan tepung supaya tidak melekat
- Bakar selama 45 minit dengan suhu 150 c
Dicatat oleh Jue Isa di 3/02/2011 05:00:00 PTG 2 ulasan
27 Februari 2011
Kek Coklat
Bahan2 :
- Gula - 250 gm
- Tepung Gandum- 220 gm
- Serbuk Koko - 50 gm
- Soda Bikarbonat-1 sudu kecil
- Baking Powder- 1 sudu teh
- Planta -190 gm
- 3 biji telur
- 1/2 tin susu cair
- Putar marjerin dan gula hingga kembang
- Ayak tepung bersama koko ,soda dan baking powder
- Setelah marjerin dan gula telah kembang ,masukkan telur sebiji demi sebiji
- Masukkan tepung dan susu
- Alaskan loyang dengan marjerin dan tepung supaya tidak melekat
- Bakar selama 45 minit dengan suhu 150 c
Dicatat oleh Jue Isa di 2/27/2011 05:11:00 PTG 0 ulasan
26 Februari 2011
ayam masak paprik
Bahan2
- 1 ekor ayam
- 3 biji cili padi(di ketuk)
- 3 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 2 batang serai
- sedikit halia
- 3 sudu cili kering yg di blender
- 1 sudu sos ikan
- 2 sudu sos tiram
- serbuk perasa(jue guna serbuk sesedap rasa maggi)
- 2 sudu cili sos
- ketuk seulas bawang putih dan tumis ,kemudian masukkan ayam
- goreng sampai separuh masak
- kemudian ketepikan
- tumis bawang putih,halia,serai hingga naik bau
- masukkan cili blender,sos cili,sos tiram dan sos ikan
- masukkan sedikit air
- kemudian masukkan serbuk perasa
- biar seketika,akhir sekali masukkan bawang besar dan akhir sekali masukkan ayam tadi dan biar kan 5 minit .
Dicatat oleh Jue Isa di 2/26/2011 03:01:00 PTG 0 ulasan
24 Februari 2011
23 Februari 2011
13 Februari 2011
Kek Pandan Simple
hari ni jue x wat pe2 saje nk try wat kek pandan simple,ank2 mmg suka makan kek ,kek ni simple je x msuk marjerin pun .sedap gak la makan ptang2 dengan air kopi.saje jue wat satu campur koko tp rase same je cma bg nmpak lain ckit.
Dicatat oleh Jue Isa di 2/13/2011 02:03:00 PTG 0 ulasan
Kek Marble
inilah hasilnye kek marble yg jue wt ,,
- 250gm mentega
- 230gm gula kastor
- 250gm tepung naik sendiri / tepung kek (self raising flour)
- 6 biji telur ayam
- 1 sudu teh esen vanila
- 2-3 sudu besar serbuk koko (diayak)
- Ayak tepung naik sendiri dan ketepikan. Pukul mentega dengan gula kastor hingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga rata setiap kali telur dimasukkan. Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan kacau rata setiap kali dimasukkan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko kepada satu bahagian tadi dan kacau rata.
- Sediakan loyang / acuan yang telah disapu mentega / marjerin di sekelilingnya dan ditabur sedikit tepung gandum untuk elakkan kek melekat apabila masak.
- Masukkan adunan warna asal berselang-seli dengan warna coklat ke dalam loyang / acuan. Bakar pada suhu 170°C selama 45 minit hingga 1 jam.
- P/S: Saya syorkan guna mentega (butter) brand Farmcows atau Golden Churn. Insya-Allah kek jadi sedap... :)
Dicatat oleh Jue Isa di 2/13/2011 11:35:00 PG 0 ulasan
Apam Seri Ayu
hari tu x de pe nk wat ,so try la wat apam seri ayu,x prnah wat pun sblum ni...tapi x sngka jd gak tp kelapa x ckup tu yg nmpak mcm tu ckit.kalau ltak kelapa lbih lg sedap.ok la kpada yg blum mncuba slamat mncuba gerenti jadi.
½ cawan santan atau susu
½ camca kecil soda bikarbonat
¼ cawan susu
Sedikit garam
Sedikit tepung2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
½ camca kecil ovallete (jika ada)
1 cawan kelapa parut
Garam secukup rasa
Dicatat oleh Jue Isa di 2/13/2011 11:10:00 PG 0 ulasan
22 Januari 2011
Junior Pilot Ammar
Tarikh Lahir :11/11/10
Cita2 : Pil0t
pkai tali pinggang skrang..
brsiap sdia tuk brlepas..
Dicatat oleh Jue Isa di 1/22/2011 10:50:00 PTG 0 ulasan
21 Januari 2011
Sambut birthday suamiku di Mc 'd.,,
mkn burger je,,,ngn air,,ehee...nk skit.
Dicatat oleh Jue Isa di 1/21/2011 08:39:00 PTG 0 ulasan
SELAMAT HARI JADI SAYANG
Dicatat oleh Jue Isa di 1/21/2011 09:49:00 PG 2 ulasan