Blogger Backgrounds

27 Februari 2011

Kek Coklat







Bahan2 :

  • Gula - 250 gm
  • Tepung Gandum- 220 gm
  • Serbuk Koko - 50 gm
  • Soda Bikarbonat-1 sudu kecil
  • Baking Powder- 1 sudu teh
  • Planta -190 gm
  • 3 biji telur
  • 1/2 tin susu cair
Cara2 :

  1. Putar marjerin dan gula hingga kembang 
  2. Ayak tepung bersama koko ,soda dan baking powder
  3. Setelah marjerin dan gula telah kembang ,masukkan telur sebiji demi sebiji
  4. Masukkan tepung dan susu 
  5. Alaskan loyang dengan marjerin dan tepung supaya tidak melekat
  6. Bakar selama 45 minit dengan suhu 150 c

26 Februari 2011

ayam masak paprik

                                  AYAM PAPRIK

Bahan2

  • 1 ekor ayam
  • 3 biji cili padi(di ketuk)
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 2 batang serai
  • sedikit halia
  • 3 sudu cili kering yg di blender
  • 1 sudu sos ikan
  • 2 sudu sos tiram
  • serbuk perasa(jue guna serbuk sesedap rasa maggi)
  • 2 sudu cili sos   
Cara2

  1. ketuk seulas bawang putih dan tumis ,kemudian masukkan ayam
  2. goreng sampai separuh masak
  3. kemudian ketepikan
  4. tumis bawang putih,halia,serai hingga naik bau
  5. masukkan cili blender,sos cili,sos tiram dan sos ikan
  6. masukkan sedikit air
  7. kemudian masukkan serbuk perasa
  8. biar seketika,akhir sekali masukkan bawang besar dan akhir sekali masukkan ayam tadi dan biar kan 5 minit .

24 Februari 2011

sup sayur campur fish ball

                                          sup sayur ni mmg sedap dan elok tuk mereka yang sedang berdiet

23 Februari 2011

resipi dari bondaku...kuih peneram


13 Februari 2011

Kek Pandan Simple


hari ni jue x wat pe2 saje nk try wat kek pandan simple,ank2 mmg suka makan kek ,kek ni simple je x msuk marjerin pun .sedap gak la makan ptang2 dengan air kopi.saje jue wat satu campur koko tp rase same je cma bg nmpak lain ckit.

Kek Marble




kek marble ksukaan ankku (kembar)

inilah hasilnye kek marble yg jue wt ,,





Bahan-bahan
  • 250gm mentega
  • 230gm gula kastor
  • 250gm tepung naik sendiri / tepung kek (self raising flour)
  • 6 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2-3 sudu besar serbuk koko (diayak) 



Cara-cara
  1. Ayak tepung naik sendiri dan ketepikan. Pukul mentega dengan gula kastor hingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga rata setiap kali telur dimasukkan. Masukkan esen vanila.
  3. Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan kacau rata setiap kali dimasukkan.
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko kepada satu bahagian tadi dan kacau rata.
  5. Sediakan loyang / acuan yang telah disapu mentega / marjerin di sekelilingnya dan ditabur sedikit tepung gandum untuk elakkan kek melekat apabila masak.
  6. Masukkan adunan warna asal berselang-seli dengan warna coklat ke dalam loyang / acuan. Bakar pada suhu 170°C selama 45 minit hingga 1 jam.
  7. P/S: Saya syorkan guna mentega (butter) brand Farmcows atau Golden Churn. Insya-Allah kek jadi sedap... :)


Apam Seri Ayu





hari tu x de pe nk wat ,so try la wat apam seri ayu,x prnah wat pun sblum ni...tapi x sngka jd gak tp kelapa x ckup tu yg nmpak mcm tu ckit.kalau ltak kelapa lbih lg sedap.ok la kpada yg blum mncuba slamat mncuba gerenti jadi.



Ramuan
3 biji telur
½ cawan santan atau susu
½ camca kecil soda bikarbonat
¼ cawan susu
Sedikit garam
Sedikit tepung2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
½ camca kecil ovallete (jika ada)
1 cawan kelapa parut
Garam secukup rasa


Cara Penyediaan
Telur dimesin bersama gula hingga kembang. Masukkan santan dan tepung yang telah diayak bersama soda, mesin hingga sebati. Sapukan sedikit minyak pada acuan, ambik sedikit kelapa yang telah dimasak tadi dan tekan sehingga padat kemudian tuangkan adunan tepun tadi. Kukus hingga masak selama 15 minit